Brush Lettering

Brush Lettering

Brush lettering eller vad man nu ska kalla det på svenska, att skriva bokstäver med en penselpenna, är något som har blivit oerhört populärt på senaste tiden. Det finns en uppsjö av olika pennor och det är svårt att veta vad man ska välja. Man måste pröva sig fram för att hitta en typ av penna som passar en själv. Vissa är fasta i spetsen och liknar mer filtpennor, andra har hår som en pensel och är mer flexibla i spetsen. När jag först testade vissa penselpennor tyckte jag att det var jättesvårt att skriva överhuvudtaget. Hur gör dom, tänkte jag. Men det är som med allt annat, det krävs övning, övning och åter övning och utan det kommer man inte långt, tyvärr, men det gäller också att hitta rätt penna som passar just dig. Ofta lönar det sig att köpa en lite dyrare penna. Det handlar också om papper. Att skriva på vanligt kopieringspapper är inte särskilt angenämt eller inspirerande. Papperet suger åt sig färgen väldigt snabbt och det ser oftast inte så snygg ut. Man kan inte heller göra några fina övertoningar på sånt papper. När jag skissar eller övar använder jag istället layoutpapper/promarkerpapper. Det har en glättad yta som är skön att skriva på och färgen blöder inte igenom. Sen gillar jag att skriva på akvarellpapper som har lite gräng och ger lite motstånd, det kan skapa fina effekter.

         

                            

Här visar jag när jag skriver med den penselpennan som har blivit min absoluta favorit, nämligen ZIG Kuretake Clean Color Real Brush. Jag hittade den först på penstore i Stockholm men till min stora besvikelse säljer de inte den längre. Nu beställer jag den online på markersnpens istället. Den finns i 80 olika färger och är kanske egentligen mer lämpad till illustrationer än till att skriva med. Man kan skapa övertoningar genom att måla över med samma eller någon annan färg. Den finns i många ljusa toner t.ex. olika grå som är fina att använda som en skugga. Jag föll för den otroligt mjuka och flexibla penselspetsen. Det är svårt att hitta vanliga penslar som bibehåller spetsen så spetsig som den här. Den flexibla spetsen underlättar när man vill få fram kontrast mellan tjocka och tunna linjer, men den kräver också mer kontroll än vad en fastare penselpenna gör.

Klicka på bilderna för att se när jag skriver! Följ mig gärna på Instagram där jag regelbundet lägger upp videos och bilder på min kalligrafi .