Kalligrafi för nybörjare – Romersk kapitalskrift

Kalligrafi för nybörjare – Romersk kapitalskrift

Vill du lära dig att skriva kalligrafi med en bredpenna? Då är det bra att börja med den Romerska kapitalskriften. Att lära sig dessa bokstävers former och proportioner är en stor hjälp när man sen går vidare till andra stilar. Jag har satt ihop en enkel Steg-För-Steg-Guide som tar dig igenom de nödvändiga momenten för att komma igång att skriva. Du får också information om material och hur du löser problem som kan uppstå. Guiden är skriven på engelska. Den är digital och du skriver enkelt ut den själv på din hemskrivare. Skriv ut på vanligt kopieringspapper eller med fördel på ett något tjockare papper av lite bättre kvalitet. (t.ex. HP 32 Laserjet 120 g). Du lär dig genom att följa (kalkera) bokstäverna i guiden. Du kan skriva direkt på de utskrivna sidorna. Och du kan skriva ut dem hur många gånger som helst. Guiden finns att köpa i min butik på Etsy.

Guiden har 60 sidor och är uppdelad i 6 olika kapitel:

KAPITEL 1 – Romersk kapitalskrift med geometriskt diagram – De Romerska kapitälerna utgår från kvadraten och cirkeln. Här får du lära dig hur varje bokstav är konstruerad utifrån den principen. Vi analyserar bokstäverna i 4 grupper; Cirkelformade: O, Q, C, D. Rektangulära: H, A, V, N, T, U, X, Y, Z. Smala: B, P, R, S, K, E, F, L. Breda: M, W

KAPITEL 2 – Enkla bokstäver med blyertspenna – Vi skriver alla bokstäverna i sina grupper. När du lär dig formerna och proportionerna grundligt blir det enklare framöver.

KAPITEL 3 – Enkla bokstavsformer med smal bredpenna – Om man börjar att skriva med en smal bredpenna först så behöver man inte tänka så mycket på att hålla pennan i rätt vinkel hela tiden men man får ändå en känsla för hantverket och bokstäverna får nu ett mera kalligrafiskt utseende. Det finns också övningssidor med ord och kortare citat.

KAPITEL 4 – Att skriva med bredpenna, introduktion – Information om pennstift, tusch m.m.

KAPITEL 5 – Att skriva med bredpenna – Nu byter vi till ett bredare stift. Du får börja skriva olika grundstreck och lära dig hur pennans vinkel åstadkommer olika tjocklek på staplarna. Sen övar vi på bokstavsformerna.

KAPITEL 6 – Romerska Kapitäler med seriffer – Nu får du lära dig att skriva bokstäverna med små rundade hakar/schatteringar (seriffer). Det finns också övningssidor med siffror, skiljetecken, ord, och kortare citat.

Guiden innehåller också tomma sidor med stödlinjer för versaler, upp- / nedstaplar och x-höjd som du kan skriva ut och använda när du vill börja skriva på egen hand utan att kalkera bokstäverna i guiden.

Guiden finns att köpa i min butik på Etsy: https://www.etsy.com/se-en/listing/1023413915.

Har du frågor får du jättegärna kontakta mig!